O PROJEKCIE

Po raz kolejny wraz z rozpoczęciem roku szkolnego uruchomiliśmy projekt „Zdrowo jem, więcej wiem”. Serdecznie zapraszamy do udziału w jubileuszowej, dziesiątej edycji projektu. Wzorem ubiegłych lat projekt objęła honorowym patronatem Pierwsza Dama, Agata Kornahauser-Duda.

Od 10 lat troszczymy się o zdrowie młodego pokolenia. Od lat zwiększa się odsetek dzieci z nieprawidłową masą ciała. Potwierdzają to liczne badania i publikacje, między innymi raport Najwyższej Izby Kontroli z września 2017 roku. Według niego, aż 22% dzieci w Polsce cierpi na nadwagę, otyłość lub niedowagę. W odpowiedzi na tak niepokojące dane postawiliśmy na rozwiązania długofalowe i stworzyliśmy ogólnopolski projekt edukacji prozdrowotnej „Zdrowo jem, więcej wiem”. Kierujemy go do uczniów zerówek i klas I-III szkół podstawowych. To właśnie w tym wieku zaczynają się wyrabiać nawyki żywieniowe. Warto, żeby te nawyki od razu były prawidłowe i pozwalały cieszyć się zdrowym i długim życiem. Zdajemy sobie sprawę, że edukacją należy objąć również osoby dorosłe, z których dzieci czerpią przykład. Nasze działania kierujemy równolegle do nauczycieli oraz rodziców.

Wierzymy, że dzięki takiemu podejściu edukacja prozdrowotna przebiega kompleksowo i jest bardziej efektywna.

PROJEKT "ZDROWO JEM, WIĘCEJ WIEM" TO PRZEDE WSZYSTKIM:

• wieloaspektowa i spójna formuła wpisująca się w podstawy programowe Ministerstwa Edukacji Narodowej;
  • bogata oferta edukacyjna dla zerówek i klas I-III szkół podstawowych;
  • baza wiedzy i scenariuszy zajęć dla nauczycieli;
  • szansa dla nauczycieli na podniesienie swoich kwalifikacji w zakresie edukacji związanej ze zdrowym i ekologicznym stylem życia;
  • szansa dla uczniów na zdobycie wiedzy o zdrowym odżywianiu oraz wyrobienie prawidłowych nawyków żywieniowych, a także zdobycie cennych umiejętności takich jak praca w grupie.

CELE

Głównym celem projektu jest zatem wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych.

Ważnym celem jest również uświadomienie związku pomiędzy żywieniem, a występowaniem wielu chorób i dolegliwości oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej.

Staramy się również kształcić rodziców, od których zależy całokształt stylu życia rodziny i przekonanie ich, że warto zadbać o zdrowe odżywianie i regularną aktywność fizyczną.

ZASADY UDZIAŁU

Projekt "Zdrowo jem, więcej wiem" jest skierowany do uczniów i nauczycieli z zerówek i klasy I-III ze szkół podstawowych. Trwa cały rok szkolny i jest podzielony na 3 etapy (jesień, zima, wiosna).

Wyciąg z zasad udziału w projekcie:

• z jednej szkoły może zgłosić się dowolna liczba zespołów konkursowych, a każdy zespół składa się z nauczyciela i maksymalnie 40 uczniów;
  • zespół można zgłosić do jednej z dwóch kategorii:
    • zerówki i klasy I
    • klasy II-III
  • projekt trwa cały rok szkolny i jest podzielony na 3 etapy: jesień, zima oraz wiosna;
  • zespoły mogą brać udział w dowolnych etapach;
  • zespoły, które wezmą udział we wszystkich mają szanse na dodatkowe nagrody;
  • w każdym etapie nauczyciel prowadzi zajęcia z uczniami zgodnie z podanymi scenariuszami i terminarzem, a w ramach wywiadówek robi krótkie pogadanki z rodzicami;
  • do zadań nauczycieli należy również napisanie raportów z przeprowadzonych działań;
  • na podstawie raportów zostaną wyłonieni zwycięzcy poszczególnych etapów – każda kategoria i etap są oddzielnie oceniane i nagradzane.

Zasady udziału w projekcie są szczegółowo zapisane w REGULAMINIE, z którym należy się zapoznać przed rejestracją zespołu do konkursu.

REJESTRACJA

Na głównej stronie projektu znajduje się formularz rejestracyjny, który należy wypełnić.

Najważniejsze informacje dotyczące rejestracji zespołów konkursowych:

• przed zgłoszeniem zespołu nauczyciel powinien przeczytać REGULAMIN projektu;
  • rejestracji zespołu powinien dokonać nauczyciel, który będzie opiekunem zespołu;
  • zespoły mogą dołączyć do projektu w trakcie jego trwania;
  • zespół konkursowy rejestruje się do Konkursu raz niezależnie od liczby etapów, w których weźmie udział;
  • rejestracja zespołów, które rozpoczynają udział w projekcie od etapu jesiennego trwa do 2 października 2019;
  • rejestracja zespołów, które rozpoczynają udział w projekcie od etapu:
    • zimowego trwa do 10 stycznia 2020 roku,
    • wiosennego do 25 marca 2020 roku – obowiązuje tylko zespoły, które chcą dołączyć do projektu i wcześniej się nie rejestrowały.

UWAGA! Prosimy o uważne wypełnianie formularza. Jeśli po rejestracji znajdą Państwo błędy w zgłoszeniu proszę nie rejestrować nowego zespołu. Błędy należy poprawić po zalogowaniu na stronie projektu (login i hasło zostało wybrane podczas rejestracji) w zakładkach Edytuj dane opiekuna  oraz Edytuj dane zespołu .

Ważne informacje dotyczące REJESTRACJI znajdują się w następujących zakładkach:

• REGULAMIN – wytyczne do pisania raportów, instrukcja "Jak napisać raport?";
  • TERMINARZ – terminy rejestracji;
  • MATERIAŁY – instrukcja rejestracji.

Polecamy również poniższą instrukcję, która prowadzi przez proces rejestracji krok po kroku.

• PRZYDATNE! INSTRUKCJA REJESTRACJI (plik pdf)

TERMINARZ

Projekt rozpoczął się we wrześniu 2019 roku, a zakończy się we wrześniu 2020 roku.

Rejestracja do etapu jesiennego trwa do 2 października 2019 roku. Zespoły zgłoszone do jednego etapu nie muszą się zgłaszać do kolejnych etapów.

W terminarzu rozpisane są również terminy trwania poszczególnych etapów, przesyłania raportów i ogłaszania wyników.

Zapraszamy do zapoznania się ze wszystkimi ważnymi datami w zakładce TERMINARZ.

ZADANIA KONKURSOWE

W każdym etapie nauczyciel musi zrealizować ze swoim zespołem konkursowym 6 zadań, czyli dwie lekcje, dwa konkursy, forum zdrowia oraz promocję. Zadania dla każdej kategorii są rozpisane w PLANIE ZADAŃ, a scenariusze lekcji, opisy konkursów i inne pomoce do ich zrealizowania znajdują się w zakładce MATERIAŁY. Z realizacji zadań nauczyciel musi napisać raport, który należy przesłać do oceny zgodnie z TERMINARZEM.

Lekcje są specjalnie przygotowane dla uczniów zerówek i klas I-III szkół podstawowych. Podczas zajęć lekcyjnych realizowane są zagadnienia dotyczące zdrowego stylu życia, zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej. Lekcje są realizowane w formie krótkich pogadanek i dyskusji, doświadczeń i zabaw, które w prosty sposób przekazują i utrwalają wiedzę.

Konkursy są tematycznie powiązane z zajęciami lekcyjnymi i ich celem jest m.in. utrwalenie wiadomości, pogłębianie zainteresowania uczniów zdrowym odżywianiem i stylem życia oraz rozwijanie kreatywności. Celem konkursów jest też promowanie wiedzy o zdrowym stylu życia wśród pozostałych uczniów w szkole. Wśród dzieci istnieje ogromna potrzeba zgłębienia wiedzy o prawidłowym żywieniu – prawie 54 proc. uczniów chciałoby mieć większą wiedzę na ten temat.

Forum dla Rodziców  to spotkania z rodzicami lub opiekunami, które odbędą się w trakcie wywiadówek. Rodzice są najważniejszymi osobami w życiu dziecka – od ich wiedzy i świadomości zależy sposób odżywiania dzieci. Dzięki programowi ok. 40 tys. rodziców dzieci w wieku 6–9 lat otrzyma informacje o programie i przewidywanych działaniach oraz materiały na temat najważniejszych spraw związanych z żywieniem i aktywnością dzieci. Rolą rodziców jest pomoc dzieciom i wspieranie ich w realizacji zadań związanych z programem.

Ostatnim zadaniem jest Promocja podjętych przez zespół działań w szkole. Celem promocji jest dotarcie do całej społeczności szkolnej (uczniów oraz pracowników szkół) i przekazanie jej wiedzy zdobytej podczas realizacji zadań konkursowych.

Ważne informacje dotyczące ZADAŃ KONKURSOWYCH znajdują się w następujących zakładkach:

• PLAN ZADAŃ – wykaz zadań konkursowych;
  • MATERIAŁY – scenariusze zajęć, wytyczne do pisania raportów;
  • TERMINARZ – terminy trwania etapów, przesyłania raportów.

RAPORTY

W trakcie realizacji zadań konkursowych nauczyciel powinien dokumentować ich przebieg, a następnie napisać raport.

Raport należy tworzyć na stronie projektu po zalogowaniu się na konto zespołu. W PANELU OPIEKUNA znajduje się pozycja „wszystkie raporty”, gdzie znajduje się lista raportów. W celu stworzenia raportu należy wybrać odpowiedni z listy i kliknąć w niego. Zachęcamy do zapoznania się z INSTRUKCJĄ, która krok po krok wyjaśnia jak stworzyć raport i przesłać go do oceny.

Najważniejsze informacje dotyczące pisania i przesyłania raportów:

• W każdym etapie należy przesłać jeden raport, który składa się z 6 części (każda poświęcona jednemu zadaniu);
  • Raporty będą oceniane przez Zespół Sędziowski;
  • Na podstawie ocen zostaną wyłonieni zwycięzcy poszczególnych etapów
  • Każdy etap i każda kategoria jest oceniana i nagradzana oddzielnie;
  • Za jeden raport można zdobyć maksymalnie 520 punktów;
  • Szczegółowa punktacja poszczególnych zadań znajduje się w wytycznych do raportów;
  • Wytyczne do napisania raportu znajdują się w zakładce MATERIAŁY;
  • Terminy przesyłania raportów znajdują się w TERMINARZU;
  • Gdy minie termin nadsyłania raportów, spóźnieni uczestnicy mają jeszcze 7 dni na ich dosłanie. Jednak za każdym dzień spóźniania naliczanych jest 5 punktów karnych;
  • Raporty przesłane pocztą lub na adres e-mail nie zostaną ocenione. Ocenie zostaną poddane wyłącznie raporty przesłane za pośrednictwem Panelu Opiekuna po zalogowaniu na stronie konkursu.

Ważne informacje dotyczące RAPORTÓW znajdują się w następujących zakładkach:

• MATERIAŁY – wytyczne do pisania raportów, instrukcja "Jak napisać raport?";
  • TERMINARZ – daty nadsyłania raportów;
  • REGULAMIN – punktacja, zasady naliczania punktów karnych.

WYNIKI I NAGRODY

Po zakończeniu pracy pr zez Zespół Sędziowski wyniki poszczególnych etapów oraz Grand Prix będą publikowane zgodnie z terminarzem w zakładce WYNIKI.

Łączna pula nagród wynosi około 30 000 zł. Więcej informacji znajduje się w zakładce NAGRODY.

W każdym etapie i kategorii przewidziane jest pięć nagród głównych. Przyznawane są przez Zespół Sędziowski za uzyskanie najwyższej punktacji z zadań konkursowym w każdym z etapów. Nagrody za etapy są przyznawane członkom zespołu konkursowego i opiekunowi zespołu.

Dodatkowo zostanie stworzona całoroczna klasyfikacja GRAND PRIX dla zespołów, które wzięły udział we wszystkich etapach – zostanie przyznanych 5 nagród głównych oraz 5 wyróżnień w każdej kategorii. Nagrody główne za zajęcie miejsc 1-5 w klasyfikacji Grand Prix są przyznawane członkom zespołu konkursowego, opiekunowi zespołu i szkole. Wyróżnienia są przyznawana za zajęcie miejsc 6-10, a nagrody otrzymują członkowie zespołu oraz opiekun.

Ważne informacje dotyczące WYNIKÓW I NAGRÓD znajdują się w następujących zakładkach:

• REGULAMIN – zasady przyznawania nagród i publikacji wyników;
  • WYNIKI – wynik poszczególnych etapów oraz klasyfikacji GRAND PRIX;
  • NAGRODY – informacje na temat nagród.

PRZECZYTAJ WIĘCEJ

Kliknij w wybrany temat, żeby przeczytać więcej

CELE

ZASADY UDZIAŁU