Owoce i warzywa stanowią bardzo istotny element diety dzieci i odgrywają bardzo dużą rolę w ich prawidłowym rozwoju. Dostarczają organizmowi bardzo wielu witamin, składników mineralnych oraz znaczne ilości błonnika. Dzięki tym składnikom owoce i warzywa spożywane codziennie w odpowiednich ilościach chronią dzieci przed wieloma chorobami.
Zadaniem nauczyciela jest przeprowadzenie lekcji, podczas której dzieci uświadomią sobie, jakie cechy mają owoce i warzywa (ocena zmysłami: wzroku, węchu, dotyku, smaku), jaką mają wartość odżywczą i jaką odgrywają rolę w codziennej diecie. Przeprowadzona lekcja powinna zachęcić dzieci do codziennego jedzenia warzyw i owoców oraz nauczyć dzieci zasad koleżeńskiej współpracy potrzebnej do osiągania zakładanych celów.

Nauczyciel ma zrealizować z dziećmi następujące działania:

• Przedstawienie „Na straganie”
  • Prezentacje Owoce-WArzywa-CJE!

Materiał do realizacji zadania do pobrania:

W przypadku uczniów, którzy nie potrafią jeszcze pisać i czytać zadania mogą zostać uproszczone do formy, którą uczniowie będą w stanie samodzielnie przygotować. O powodzie zmiany należy wspomnieć w raporcie.