Przeprowadź z dziećmi zajęcia według scenariusza „Nasze wybory żywieniowe” 

Podczas tych zajęć dzieci dowiedzą się, że nasze wybory żywieniowe mają wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale też na środowisko.
Uczą się rozpoznawać, które produkty odciskają
“lekki”, a które “ciężki” ślad na Ziemi.  

Przebieg lekcji:

  1. Powitanie i wprowadzenie
  2. Gra – „Ślad na Ziemi”
  3. Zabawa ruchowa – „Liść czy stopa?”
  4. Podsumowanie – Drzewo dobrych wyborów

Materiał do realizacji zadania do pobrania:

WPROWADZENIE DO PRACY ZE SCENARIUSZAMI OD AUTORKI

Scenariusze warsztatów zostały opracowane z myślą o dzieciach w wieku 6–9 lat. W tym okresie rozwojowym dzieci najlepiej uczą się przez ruch, zabawę i proste eksperymenty. W związku z tym w scenariuszach uwzględniono metody, które pomagają zdobywać wiedzę poprzez doświadczenie i wspierają rozwój umiejętności społecznych, współpracy i kreatywności. Ponadto zostały one połączone z tematyką zdrowego odżywiania i wpływu produkcji żywności na środowisko, tak żeby łączyć codzienne doświadczenia dzieci, takie jak posiłki i produkty spożywcze, z szerszymi kontekstami, jak przyroda i klimat. W rezultacie dzieci mają odkrywać, że ich wybory, nawet te najmniejsze, są ważne.

Jak używać scenariuszy

Należy zaznaczyć, że materiały są propozycją działania, a nie zamkniętym schematem. Prowadzący mogą je zmieniać według potrzeb i możliwości grupy. Pracując z grupą, warto zwrócić uwagę na:

  • poziom trudności – jeśli będzie to konieczne, uprość treści lub je pogłęb, dodając więcej szczegółów;
  • lokalny kontekst – w czasie warsztatów odwołuj się do znanych dzieciom produktów, miejsc czy tradycji kulinarnych;
  • formę pracy – możesz skracać lub wydłużać poszczególne aktywności albo podzielić je na kilka spotkań;
  • doświadczenie dzieci – chodzi o zachęcanie dzieci do dzielenia się swoimi doświadczeniami oraz przykładami z codziennego życia;
  • dostępność materiałów i przestrzeni – materiały można realizować w prostych warunkach, wykorzystując to, co jest na miejscu, oraz podstawowe przybory.

Przydatne publikacje

  • „Historia żywności. Jak żywność zmieniła świat”, B.W. Higman
  • „O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu”, A. Michalak
  • „Żywność i demokracja. Wprowadzenie do suwerenności żywnościowej”, M. Gerwin
  • „Żywność przyjazna dla klimatu”, M. Gerwin
  • Publikacja dla młodych ludzi „Przepis na lepszy świat”, A. Dańkowska, M. Klarenbach, https://otwartyplan.org/publikacja-dla-mlodych-ludzi-przepis-na-swiat/
  • Pakiet edukacyjny „Jedz lokalnie, myśl globalnie!” Polska Zielona Sieć

UWAGA! Jeśli będzie to konieczne, uprość treści lub je pogłęb, dodając więcej szczegółów.
O powodzie zmiany wspomnij w raporcie.