Porozmawiajcie o jedzeniu z osobą odpowiedzialną za wyżywienie w Waszej placówce, np. intendentka/intendent albo dyrekcja. Jeśli z jednej placówki do projektu zgłosił się więcej niż jeden Zespół, to możecie to zadanie zrobić wspólnie.

Przed spotkaniem zastanówcie się:

  • jak przekażecie wiedzę o jedzeniu z korzyścią dla zdrowia i środowiska.
  • Jakie są wasze preferencje żywieniowe, sposoby podania dań,

Na spotkaniu przekażcie zdobytą wiedzę podczas zajęć. Opowiedzcie o Waszych preferencjach żywieniowych, sposobach podania dań.

 

Możecie skorzystać z tych artykułów:
Jaczewska-Schuetz, J., Kolorowy talerz, Aktywnie po zdrowie, 30 września 2024
Wolnicka K., Wpływ organizacji żywienia w szkołach na sposób żywienia i nawyki żywieniowe dzieci i młodzieży, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, 9 maja 2017
Smaki zmiany, czyli zdrowe jedzenie w stołówce i nie tylko, Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie, 2025, Kraków

UWAGA! Jeśli będzie to konieczne, uprość treści lub je pogłęb, dodając więcej szczegółów.
O powodzie zmiany wspomnij w raporcie.