Żywność wpływa na nasze zdrowie, a jej produkcja i transport na środowisko. Dlatego nasze wybory są ważne. Im mniej przetworzona żywność i krócej do nas jedzie, tym mniej obciąża środowisko.

„Zdrowo jem, więcej wiem” to ogólnopolski projekt edukacyjny dla zerówek (szkolnych i przedszkolnych) i szkół podstawowych klas 1-3. Wspieramy Was w uczeniu o adaptacji do zmian klimatu – znaczeniu wyborów żywieniowych na zdrowie i klimat. Zachęcamy Was do zakładania szkolnych grządek warzywno-ziołowych.

Dowiecie się, jak przekazać dzieciom wiedzę, dlaczego warto ograniczyć jedzenie produktów przetworzonych, a warto sięgać po te, które są lokalne i sezonowe.

Przygotowaliśmy dla Was scenariusze lekcji o wyborach żywieniowych, w tym żywności nieprzetworzonej, lokalnej i sezonowej. Nauczycielki i nauczycieli będziemy dodatkowo wspierać w ramach działań Akademii Fundacji BOŚ.

Projekt podzieliliśmy na dwa etapy. W pierwszym zdobędziecie wiedzę o znaczeniu naszych wyborów żywnościowych. W drugim wykorzystacie ją w praktyce.

40 zespołów, z najwyższymi wynikami z I etapu, otrzyma zestawy w wysokości maks. 1200 zł.

Pula na zestawy to 50 000 zł.